schaaf-afkort.jpg
Merkx Kozijnen investeert in automatische zaag- en schaaflijn van Bos Machines

Innoveren kun je leren

Merkx Kozijnen investeert in automatische zaag- en schaaflijn van Bos Machines

Terug Terug

Delen:

Innovatief nieuws! Eind dit jaar maken de huidige afkortzaag en vierzijdige schaafmachine van Merkx Kozijnen plaats voor een compleet nieuwe zaag- en schaaflijn van Bos Machines: de BMH-afkortinstallatie. Joël van Dongen, productieleider, vertelt: “Met deze investering tillen we de kwaliteit van het schaven naar een nóg hoger niveau en optimaliseren we de ergonomie binnen dit werkstation.” 

“Het huidige zaag- en schaafproces is zeker niet inefficiënt, maar we weten dat het beter kan. Daar zijn we ons al lange tijd van bewust,” begint Joël. Hij vervolgt: “Eerder dit jaar heb ik de managementopleiding ‘Industrieel Bouwen met Hout’ afgerond, een opleiding die ik via het werk heb gevolgd. Het optimaliseren van productieprocessen was een zeer belangrijk en interessant onderdeel van mijn studie. Voor mijn eindopdracht koos ik ervoor om de integratie van een verbeterde zaag- en schaaflijn uit te werken. Zo is het balletje gaan rollen.” 

Een ingrijpende verandering
Joël ging samen met de directie van Merkx Kozijnen in gesprek met verschillende machineleveranciers en koos uiteindelijk voor Bos Machines. Volgens Joël sloot Bos het beste aan op de wensen en behoeften van de Dongense kozijnfabrikant. “Voor ons was het belangrijk dat niet alleen het proces geoptimaliseerd werd, maar ook de ergonomie rondom het werkstation. Momenteel ziet ons proces er als volgt uit: we zagen het hout, leggen het op een kar en transporteren het naar de vierzijdige schaafmachine. Daar legt een medewerker het handmatig op de machine, waarna het opnieuw met de hand wordt ingevoerd. Wanneer we ruwhout verwerken, moet het nóg een keer geschaafd worden. Dit betekent dat we het hout opnieuw stapelen, het een tweede keer door de machine halen en pas daarna worden de balken per kar naar ons CNC-bewerkingscentrum vervoerd,” legt Joël uit.

“Het is dus een langdurig en arbeidsintensief proces,” vervolgt hij. “Met de nieuwe lijn komt daar verandering in. We gaan ruwhout voortaan door onze leveranciers laten voorschaven, zodat wij alle houtsoorten in de toekomst nog maar één keer hoeven te schaven.”

Het nieuwe proces
Het vernieuwde proces wordt een stuk efficiënter: “We leggen de inkooplengtes op een automatische transportband, waarna het hout met de nieuwe afkortzaag op de juiste lengte wordt gezaagd. Vervolgens gaat het direct automatisch door de nieuwe schaafmachine. Wanneer het hout uit de machine komt, heeft het de gewenste eindmaat en brengen we het naar de WindowMaster (CNC). Kortom: we elimineren veel fysieke handelingen, verbeteren de schaafkwaliteit en optimaliseren de ergonomie binnen dit werkstation.”

Een stap vooruit
Joël legt uit dat deze investering meerdere positieve veranderingen met zich meebrengt. “De machine krijgt een andere plaats in het pand dan de huidige twee machines. Dit biedt ons de mogelijkheid om ook andere verbeteringen door te voeren. Zo verminderen we de houtvoorraad in het productiepand én moderniseren we de lay-out van de afmontage. Daarover later meer.” 

Op naar 2025
Als het aan Joël ligt, kan 2025 niet snel genoeg komen. “De lijn wordt deels opgezet in de kerstvakantie. Aan het einde van het eerste kwartaal zijn we volledig operationeel. Ik kijk er echt naar uit. Niet alleen vanwege de vele verbeteringen, maar ook omdat ik tijdens mijn studie veel tijd en energie in dit project heb gestoken,” zegt hij enthousiast. Hij sluit af: “Wordt vervolgd!”

Keurmerken en Certificaten
PEFC.png
Komo_Logo_d53d0fa24c.png
FSC Logo (1).png
Financieel gezond logo (1).png
BBL Logo (1).png